Evantaiele vin din vremuri imemoriale, apar pe basoreliefuri persane si in fresce renascentiste, dar antropologii si criticii de arta sunt de acord asupra teoriei potrivit careia crearea evantaiului s-ar datora chinezilor.

Legenda povesteste despre fiica mandarinului Kan-Si, care, in timpul unui bal mascat, pentru a scapa de caldura, isi agita masca foarte aproape de chip, intr-un ritm suficient de alert ca sa nu fie recunoscuta – ca doar era bal mascat. Gestul a prins si, iata, a facut istorie.

Pentru ca „nunta personalizata” este la mare cautare, transforma meniurile, cardurile de identificare a meselor sau, daca ai putini invitati, chiar marturiile, intr-un proiect „do it yourself”: evantaie orientale.

Ai nevoie de:

– foi de carton alb lucios de 1,5-2 mm – il gasesti in toate magazinele de bricolaj, in zona de decoratiuni-hobby (tablouri, vopseluri etc).
– adeziv transparent pentru lemn
– scoth dublu adeziv (cu doua fete)
– cateva bete din lemn de 2 cm latime pe 0,5 cm grosime (au lungimi diferite si se gasesc tot in magazinele de bricolaj, dar intreaba din prima ca sa nu scotocesti in toate sectiunile). Sau, mai simplu, cumpara-ti de pe www.casaretro.com un set de bete de inghetata – sunt ceva mai firave, dar te scutesc de o etapa.
– hartie A4 intr-o nuanta pastel
– imprimanta
– rigla

6 pasi simpli

1. Masoara cu rigla dreptunghiuri de 20 x 15 cm (jumatate de A4) pe foaia de carton, apoi decupeaza-le (numarul depinde de tine, in functie de ce vrei sa faci cu evantaiul – sa-l folosesti ca decor, sa-l oferi ca marturie etc.)
2. Alege un font care iti place, scrie meniul si printeaza-l pe hartia colorata, dar ai grija sa setezi pagina pentru print in limitele de 20 x 15 cm, ca sa incapa pe cartoane. Daca ai mai putine mese si ai rabdare, evident, poti sa il scrii si de mana, direct pe foile colorate taiate in jumatate.
3. Lipeste printurile colorate pe cartoane, cu scotch dublu adeziv: cel mai simplu e sa fixezi scotch-ul pe carton, exact pe margine, apoi scoti banda de protectie si asezi deasupra foaia printata.
4. Taie betele de lemn in sectiuni de 15 cm lungime.
5. Lipeste-le pe carton, pe latura de 15 cm, la jumatate (fa un semn cu markerul la 7 cm si lipeste-le pe latime, ca sa ai suprafata mai mare pe care sa pui adezivul). Preseaza cu degetul cateva secunde, pana s-a fixat perfect.

Gata! Ai terminat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here