Iar rarul va deveni și mai rar, dacă nu faci tu, mireasă, acum, ceva cu teribila putere pe care o are privirea ta.

La început, poate nici nu-și va da seama – nu că-i ocolești privirea, ci că ți-o pleci. Nu alunecos-vinovat-timid sau furiș-femeiește – că nu ești vicleană –, ci că privirea ți-e grea de bine, și frumos, și dulce, și cald. Dar grijile nunții te asediază.
Mai apoi, poate îți va cere socoteală: să-i zici așa, simplu și limpede, de ce nu îți proptești privirea într-a lui. Doar vezi că a lăsat telefonul/telecomanda/tastatura deoparte. Nu cumva ți-e frică, uitându-te în ochii lui, să nu te vezi pe tine, așa cum nu-ți place să te afli?! Sau te va bănui de egoism, că nu vrei să-l întrebi de necazuri, că te interesează să te găsești/înțelegi/salvezi doar pe tine.

Explică-i acum un adevăr știut încă din adolescență, când te identificai cu vulpea din lanul de grâu și pilda ei de înțelepciune dăruită micului prinț. Că esențialul e invizibil pentru ochi. Că nu vezi limpede decât cu inima.

Bunica povestea istorii de căsnicii sănătoase: când muierea arăta omului ei respect – dar fără umilință, admirație fără interese, iubire fără pretenții de răsplată sau reciprocitate.

Femeia știa că dragostea arde până la os și străfulgeră, însă iubirea pune plante de leac pe răni și mâncare în blid și spune „nu contează“. Că dragostea te pârjoleşte și te face năuc, însă iubirea te ține de mână și te ține treaz și îți spune „e bine așa, mergi pe drumul tău, eu voi fi mereu la doi pași în spate. Când o să cazi, dacă pot, o să te prind, dacă nu, o să cazi pe moalele meu, nu-ți fie teamă“.

Femeia știa că bărbatul ei era verticala ei. Iar unei verticale îi urmărești, îi veghezi și protejezi înfigerea în pământ, nu avântarea la cer – de aia are grijă el. Și Dumnezeu.

Trăinicia și armonia veneau, și vin și acum, când știi un alt adevăr adânc: că echipa om-femeie nu e un negoț de priviri, ci un dialog de suflete.

Da, se poate trece peste orice prag ochi în ochi. Dar numai inimă în inimă se pot trece vămile vieții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here